Behandeling bij Fibromyalgie

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief
 

Behandeling bij Fibromyalgie

 

Omdat er nog enorm veel onduidelijkheid is rondom Fibromyalgie, is er ook nog geen specifieke behandeling mogelijk voor de patiënten. Vaak is het een combinatie van behandelingen die er voor zorgt dat de klachten beter te hanteren zijn. Voor iedere patiënt met Fibromyalgie is dat anders, omdat zowel de klachten als het verloop bij iedere patiënt zo verschillend zijn en de oorzaak nog steeds niet bekend. Daarom is het zaak dat de patiënt zelf behandelingen uitprobeert (natuurlijk in sommige gevallen onder begeleiding van een specialist), om te zoeken naar welke behandeling voor hem/haar het beste werkt.

Hieronder staan een aantal belangrijke zaken beschreven die zeker het doornemen waard zijn. Het zijn de enige tot nog toe bekende vormen van behandeling bij Fibromyalgie.

Pijnstilling

Omdat er geen eenduidige oorzaak bekend is bestaat er geen specifiek medicijn waarmee fibromyalgie genezen kan worden. Pijnstillers zoals paracetamol en ibuprofen worden het meest voorgeschreven maar zwakken vaak alleen de scherpte van de pijn af. Ook anti-depressiva worden vaak voorgeschreven,Tricylnische antidepresiva, Amitriptyline en Cyclobenzaprine zijn veel voorkomende medicijnen bij Fibromyalgie. Deze anti­depressiva helpen echter alleen bij het verlichten van de symptomen, en ook hier zijn de meningen over verdeeld.

Oefeningen

Oefeningen verbeteren de lichamelijke conditie en het uithoudingsvermogen ( zie voorbeelden op onze pagina). Zij zijn ook erg belangrijk om de dagelijkse inspanningen beter te leren doseren. De oefeningen moeten uiteraard wel aangepast worden naar eigen vermogen. Omdat niet een persoon met Fibromyalgie hetzelfde is zal de persoon in kwestie daar het beste zelf over kunnen oordelen. Voorbeelden van gezonde oefeningen zijn; aquagym, zwemmen, fietsen, dansen en wandelen. Voor sommige activiteiten is het verstandig een begeleider te hebben in het begin. Een fysiotherapeut kan u ook oefeningen meegeven, helpen bij het verlichten van de pijn en zorgen dat de spieren in conditie blijven.

Voeding

Een plaats in de behandeling moet ook worden ingenomen voor voeding. Wie bijvoorbeeld vermoeidheid te lijf wil gaan en meer energie wil opdoen, moet ook aandacht gaan besteden aan gezonder eten. Het kan heel verstandig zijn om je eetgewoonten met een voedingskundige te gaan bespreken. Maar ook zonder het advies van een deskundige hoeft het niet moeilijk te zijn om betere eetgewoonten aan te nemen. Op onze pagina vindt je veel tips en trucs voor het verbeteren van eetgewoonten en de producten die met Fibromyalgie beter gemijt kunnen worden.

Stressreductie

Ontspanningsoefeningen als yoga en meditatie kunnen helpen om verschillende stresssituaties beter te controleren ( zie voorbeelden op onze pagina). Ook is een betrouwbaar luisterend oor erg belangrijk om stress te kunnen reguleren en kan het in sommige gevallen een goede keus zijn een psycholoog of maatschappelijk werker in te schakelen. Op onze pagina is er altijd een lotgenoot of ervaringsdeskundige online om op de juiste tijd en plaats een luisterend oor te bieden en evt. advies te geven. Dus ook bij ons staat stressreductie hoog in het vaandel.

 

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

© 2009 - 2020 Fibromyalgie Forum

Met dank aan Dana én Donja die dit mogelijk maken.

Website gemaakt door lotgenoten, voor lotgenoten!

Zoeken