Hoe ontstaat Fibromyalgie?

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

De oorzaak voor fibromyalgie is volgens gangbare medische normen nog niet bekend. Een studie uit 2003 suggereerde een verband met verstoring van de neuro-endocriene functies. Uit deze onderzoeken bleek o.a: Dat er bij mensen met fibromyalgie een afwijkende productie van neurotransmitters en andere chemische stoffen aanwezig te zijn, die niet alleen het slaappatroon en de gemoedstoestand van ons lichaam beïnvloeden, maar ook de manier waarop pijn wordt beheerst en het functioneren van ons immuunsysteem.

Neurotransmitters zijn de chemische stoffen die door de hersenen worden aangemaakt om het lichaam te "vertellen" wat het moet doen.  Bij mensen met fibromyalgie zorgt dit er dus voor dat de pijn op een plaats, niet snel genoeg afgezwakt/verwerkt kan worden voor het volgende pijnpunt de kop op steekt.

Een van de belangrijkste redenen voor deze klachten is dat bijna alle mensen met fibromyalgie niet diep genoeg kunnen slapen s'nachts. Dat is juist de tijd waarop ons lichaam groeihormonen aanmaakt waarmee herstel van bindweefsel wordt bevorderd. Aangezien dit het meest kwetsbare is bij mensen met fibromyalgie, blijft het een vicieuze cirkel waar niet aan te ontkomen is.

Enkele andere mogelijke oorzaken die worden genoemd zijn:

  • Langdurige psychische stress of fysieke overbelasting. Veel fibromyalgie patiënten ervaren chronische stress. Relatieproblemen maar ook problemen uit het verleden kunnen daarbij een rol spelen. Fibromyalgie openbaart zich vaak na een periode van langdurige stress. Doordat chronische stress vaak "diep" in het onderbewuste systeem aanwezig is kan hierdoor een slaapprobleem ontstaan. De fibromyalgie patiënt komt dan ook vaak volkomen verstijfd uit bed. Een verklaring kan zijn dat tijdens de slaap het onderbewustzijn nog steeds bezig is met het verwerken of herbeleven van de (emotionele) problemen uit het verleden. Van een herstellende diepe slaap kan dan ook geen sprake zijn.

  • Een virale of bacteriële infectie. Zo kan bijvoorbeeld een darminfectie aanleiding geven tot voedselovergevoeligheid en een verzwakking van het immuunsysteem. De verzwakking van het immuunsysteem leidt dan weer tot een grotere gevoeligheid voor infecties. Schimmelinfecties, met name de Candida Albicans schimmelinfecties komen bijvoorbeeld veel voor bij fibromyalgie patiënten.

    Vaak blijkt dat een merendeel van de fibromyalgie patiënten last hebben van virale belastingen. Veel voorkomende virussen zijn het pfeiffervirus en het herpesvirus. Vaak zijn het "oude" virussen die nog steeds aanwezig zijn in het lichaam maar niet meer traceerbaar middels regulier bloedonderzoek. Veel voorkomend zijn ook bacteriële belastingen waaronder de tekenbeet besmetting of te wel ziekte van lyme. Veel fibromyalgie patiënten lopen, vaak zonder dat ze dit zelf weten, rond met een tekenbeet besmetting.

  • Erfelijkheid. Fibromyalgie komt wel eens in dezelfde families, als een soort "cluster", voor. Ook wordt gesteld dat de genen het pijnproces regelen. Mensen met fibromyalgie zouden gevoelig zijn voor pijnen die anderen niet voelen. De thans geldende gedachte is echter dat fibromyalgie niet erfelijk is.

  • Een zware bevalling

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

© 2009 - 2020 Fibromyalgie Forum

Met dank aan Dana én Donja die dit mogelijk maken.

Website gemaakt door lotgenoten, voor lotgenoten!

Zoeken