Wat is Fibromyalgie?

Wat is Fibromyalgie?

Gebruikerswaardering: 3 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter inactiefSter inactief
 

Fibromyalgie (FM) betekent letterlijk: pijn in bindweefsel en spieren. Fibromyalgie wordt ook wel weke delen reuma genoemd. Het komt voor bij ongeveer twee op de honderd volwassenen, vooral bij vrouwen tussen de 20 en 60 jaar. Maar zoals bij vele aandoeningen worden ook mannen niet gespaard.

Fibromyalgie is een vrij veelvoorkomend syndroom, wat gepaard gaat met veelal spierpijn en druk pijnlijke punten verspreid over het lichaam. De spierpijnen kunnen heviger worden wanneer iemand bijvoorbeeld te weinig beweging heeft, een ander voedingspatroon aanneemt of wordt blootgesteld aan kou.

Mensen met Fibromyalgie hebben een andere chemische stofwisseling

Fibromyalgie wordt meestal geplaatst in de groep reumatische spieraandoeningen, omdat een van de meest voorkomende symptomen bij fibromyalgie patiënten de chronische pijnlijke spieren zijn. Tegenwoordig wordt fibromyalgie met enige regelmaat in de groep disfunctioneren van neurotransmitters geplaatst, dit naar aanleiding van verschillende onderzoeken naar fibromyalgie.

Uit deze onderzoeken bleek o.a: Dat er bij mensen met fibromyalgie een afwijkende productie van neurotransmitters en andere chemische stoffen aanwezig zijn, die niet alleen het slaappatroon en de gemoedstoestand van ons lichaam beïnvloeden, maar ook de manier waarop pijn wordt beheerst en het functioneren van ons immuunsysteem. Neurotransmitters zijn de chemische stoffen die door de hersenen worden aangemaakt om het lichaam te "vertellen" wat het moet doen.

Minder slaap bij Fibromyalgie

Bij mensen met fibromyalgie zorgt dit er dus voor dat de pijn op een plaats, niet snel genoeg afgezwakt/verwerkt kan worden voor het volgende pijnpunt de kop op steekt. Een van de belangrijkste redenen voor deze klachten is dat bijna alle mensen met fibromyalgie niet diep genoeg kunnen slapen s'nachts. Dat is juist de tijd waarop ons lichaam groeihormonen aanmaakt waarmee herstel van bindweefsel wordt bevorderd. Aangezien dit het meest kwetsbare is bij mensen met fibromyalgie, blijft het een vicieuze cirkel waar niet aan te ontkomen is.

Al hoewel Fibromyalgie een andere diagnose is dan myalgische encefalomyelitis of chronisch vermoeidheidssyndroom, komt een combinatie van fibromyalgie en ME/CVS regelmatig voor.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

© 2009 - 2020 Fibromyalgie Forum

Met dank aan Dana én Donja die dit mogelijk maken.

Website gemaakt door lotgenoten, voor lotgenoten!

Zoeken