Verstoring hersensignalen verhoogt pijn

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Nieuw onderzoek toont aan dat een verstoring in de hersensignalen voor beloning en straf bijdraagt tot een verhoogde gevoeligheid voor pijn bij fibromyalgie patiënten bekend als hyperalgesie. Dit onderzoek gepubliceerd in Arthritis & Rheumatism, een tijdschrift van de American College of Rheumatology, suggereert dat dit veranderings proces in de hersenen kan bijdragen tot wijdverspreide pijn en gebrek aan respons op opioiden therapie bij patiënten met fibromyalgie.

Fibromyalgie is een chronisch musculoskeletale syndroom gekenmerkt door wijdverspreide gewrichts-en spierpijn samen met andere symptomen zoals vermoeidheid, slaapstoornissen en cognitieve problemen. Eerder onderzoek schat dat fibromyalgie 3,4% van de vrouwen treft en 0,5% van de mannen in de VS. Prevalentie van deze pijn aandoening stijgt met de leeftijd, en treft meer dan 7% van de vrouwen tussen 60 en 79 jaar oud.

"Bij patiënten met fibromyalgie is er een verandering in het centrale zenuwstelse pijn-verwerking en een slechte respons op lokale pijn-bestrijdingen zoals, triggerpoint injecties en opioiden , "aldus hoofdauteur Dr Marco Loggia van het Massachusetts General Hospital en Harvard Medical School in Boston. "Onze studie onderzoekt de verstoring van de hersenfunctie die betrokken is bij de individuele ervaring van pijn anticipatie en pijnbestrijding."

Voor de huidige studie, onderzocht het onderzoeksteam 31 ingeschreven patiënten met fibromyalgie en 14 gezonde mensen. MRI en cuff druk pijnprikkels werden bij iedereen op het been toegepast. Tijdens de MRI, ontvingen de deelnemers visuele signalen die ze waarschuwden

Pijn en verlichting verminderd

De resultaten tonen aan dat tijdens de pijn anticipatie en verlichting, fibromyalgie patiënten minder robuust antwoord binnen de hersen regio's betrokken in sensorische, affectieve, cognitieve en pijn regulerende processen weergeven. Het ventrale tegmentum (VTA)-een groep van neuronen in het centrum van de hersenen die betrokken zijn bij het verwerken van beloning en straf-weergegeven activatie tijdens pijn anticipatie en stimulatie, maar deactivering tijdens anticipatie van opluchting bij gezonde controles. Daarentegen werden VTA reacties tijdens perioden van pijn en anticipatie van pijn en verlichting, bij fibromyalgie patiënten aanzienlijk verminderd of geremd.

Dr Loggia concludeert: "Onze bevindingen suggereren dat fibromyalgie patiënten veranderde hersenen reacties op straffen en belonen vertonen zoals de verwachting van pijn en verlichting van pijn. Deze observaties kunnen bijdragen aan de verklaring van de verhoogde gevoeligheid van pijn, evenals het gebrek aan effectiviteit van de pijn medicatie zoals opioiden, welke werden waargenomen bij deze patiënten. Toekomstige studies moeten de neuro chemische basis achter deze disfuncties verder onderzoeken. "

Bron: Leefbewust.com

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

© 2009 - 2020 Fibromyalgie Forum

Met dank aan Dana én Donja die dit mogelijk maken.

Website gemaakt door lotgenoten, voor lotgenoten!

Zoeken