Mogelijk verband tussen CVS en zenuwontsteking hersenen

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Japanse onderzoekers hebben een verband ontdekt tussen ontstekingen aan zenuwcellen in hersengebieden en het klachtenpatroon dat bekend staat als CVS (chronischevermoeidheidssyndroom). Dat meldt het Belgische HLN.

 

ME en CVSEen twijfelachtig imago

Over oorzaken en het ontstaan van CVS bestaat veel discussie. De nog grotendeels onbegrepen aandoening kenmerkt zich door extreme vermoeidheid, slaap- en concentratieproblemen en spier- en gewrichtspijn. De aandoening heeft een twijfelachtig imago; sommige artsen doen de klachten af als iets dat 'tussen de oren' zit.

Belangrijke vondst

Volgens onderzoeker Yasuhito Nakatomi is het 'de eerste keer dat beelden van dit type zenuwontsteking gezien worden in onderzoek naar CVS. Ze leveren een bewijs voor de ernstige, beperkende natuur van deze ziekte.' Nakatomi staat aan het hoofd van het onderzoeksteam in het RIKEN Center for Life Science Technologies in Hyogo, Japan.

Bij de studie werd uitvoerig gekeken naar de hersenen van negen patiënten met CVS en tien gezonde tegenhangers. Zo werden er hersenscans vergeleken van verschillende gebieden in het brein, waaronder de amygdala, de hippocampus en de hersenschors. 'Hoewel de resultaten bevestigd moeten worden in grotere onderzoeken, is dit een belangrijke vondst', aldus Nakatomi.

Bron:Nationalezorggids.nl

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

© 2009 - 2020 Fibromyalgie Forum

Met dank aan Dana én Donja die dit mogelijk maken.

Website gemaakt door lotgenoten, voor lotgenoten!

Zoeken