Geen energie meer na het werk

Tweederde heeft na het werk geen energie meer

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Bijna tweederde van de Nederlanders heeft na het werk geen energie meer om dingen te doen. Dit blijkt uit een stresstest op de website van Fonds Psychische Gezondheid, die door meer dan 74.000 mensen is ingevuld.

In de test geeft 61 procent van de mensen opvallend genoeg aan dat als het werk hen teveel wordt, zij nog harder gaan werken. Jean-Pierre van de Ven, psycholoog bij Fonds Psychische Gezondheid: "Harder gaan werken als het werk je boven het hoofd stijgt is begrijpelijk, maar niet wenselijk. Het is het tegenovergestelde van wat je zou moeten doen om werkstress en uiteindelijk een burn-out te voorkómen. Juist als je teveel op je bord hebt is het belangrijk om momenten van ontspanning in te lassen en te leren ‘Nee’ te zeggen."

Oorzaken spanning

Werkstress hoeft niet veroorzaakt te worden door de werksituatie alleen. Ook de combinatie van hoge werkbelasting met belasting in het privéleven kunnen voor stressklachten zorgen. Wanneer in de privésituatie bijvoorbeeld sprake is van een echtscheiding, sterfgeval of andere ingrijpende gebeurtenis, dan kan dit een dusdanige belasting met zich meebrengen dat iemand het werk dat hij of zij normaal doet, niet aankan. Aanhoudende spanningsklachten kunnen ervoor zorgen dat iemand minder goed functioneert op het werk.

Burn-out voorkomen

Van de Ven: "Wat de oorzaak van de werkstress ook is, het is belangrijk om deze aan te pakken. Stressklachten hebben een belangrijke functie: ze zijn de eerste signalen dat iemand teveel hooi op zijn vork neemt. Het is belangrijk om deze signaleren niet te negeren en er iets aan te doen. Doet iemand dit niet, dan kunnen de stressklachten zich blijven opstapelen en uiteindelijk zelfs resulteren in een burn-out. Dit betekent letterlijk 'opgebrand zijn'. Iemand is dan lichamelijk en geestelijk totaal uitgeput en is nauwelijks in staat om activiteiten uit te voeren. Het is daarom van groot belang dat er veel aandacht uitgaat naar het voorkómen van stressklachten."

Op de website van Fonds Psychische Gezondheid zijn tien tips te vinden om werkstress aan te pakken.

Bronnen: Gezondheidsnet.nl

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

© 2009 - 2020 Fibromyalgie Forum

Met dank aan Dana én Donja die dit mogelijk maken.

Website gemaakt door lotgenoten, voor lotgenoten!

Zoeken