Artrose in de hand

Bepaald gen kan Artrose afremmen

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Het erger worden van artrose kan worden afgeremd door een bepaald gen te blokkeren. Dat hebben onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum en van de Katholieke Universiteit Leuven (België) ontdekt. De ontdekking kan een belangrijke stap zijn in het ontwikkelen van en medicijn tegen artrose.

Onderzoekers van het LUMC en van de KU Leuven hebben nu voor het eerst aangetoond het uitzetten van het zogeheten DIO2-gen bij muizen zorgt voor remming van het artroseproces. Het DIO2-gen is heel belangrijk voor de natuurlijke groei van botten, maar als de botvorming te lang doorgaat, ontstaat artrose. Kraakbeen wordt omgezet in bot en wordt dan steeds dunner. Daardoor ontstaan er klachten als pijn en stijfheid bij het bewegen.

DIO2-gen al langer bekend bij artrose

Het is al langer bekend dat een variant van het gen DIO2 de kans op artrose verhoogt. Mensen met deze variant maken meer DIO2-eiwit aan. Dit eiwit zorgt voor aanmaak van actief schildklierhormoon in de gewrichten. Dat zorgt er op zijn beurt voor dat kraakbeencellen worden afgebroken en plaatsmaken voor botcellen.

Artrose-gen moet geremd worden

‘Met dit onderzoek tonen we aan dat de aanmaak van lokaal schildklierhormoon centraal staat bij het ontstaan van kraakbeenschade en dat je dit tegen kunt gaan door het DIO2-eiwit af te remmen. In menselijke cellen hebben we eerder iets soortgelijks gezien’, vertelt onderzoeksleider dr. Ingrid Meulenbelt van het LUMC. Dit onderzoek met muizen bevestigt eerdere bevindingen.

Hoopgevend voor aanpak artrose

‘Het is hoopgevend dat we nu laten zien dat de omzetting van kraakbeen in bot in de gewrichten wordt afgeremd als we zorgen dat het DIO2-eiwit niet kan worden aangemaakt’, vullen Nils Bömer (LUMC) en Fréderique Cornelis (KU Leuven) aan. ‘Meer onderzoek is nog nodig’, zegt Meulenbelt, ‘maar het is voor de grote groep patiënten met artrose hoopgevend dat we weer een stapje dichter bij een medicijn zijn.’

Het Nederlands-Belgische onderzoek is onlangs gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Annals of the Rheumatic Diseases.

Over artrose

Ongeveer 1,1 miljoen mensen in Nederland hebben artrose. Zij hebben pijn, stijfheid en problemen met dagelijkse handelingen, zoals lopen en opstaan. Het Reumafonds geeft voorlichting over artrose.

Bron: Reumafonds

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

© 2009 - 2020 Fibromyalgie Forum

Met dank aan Dana én Donja die dit mogelijk maken.

Website gemaakt door lotgenoten, voor lotgenoten!

Zoeken