Eenzaamheid verhoogt kans op ziektes door aantasting immuunsysteem

Eenzaamheid verhoogt kans op ziektes door aantasting immuunsysteem

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Eenzame mensen hebben waarschijnlijk een verhoogde kans op infecties. De witte bloedcellen die hiertegen moeten vechten veranderen bij eenzaamheid. De studie werd uitgevoerd door verschillende Amerikaanse universiteiten en is maandag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Het team onderzocht eenzaamheid bij 141 volwassenen, waarvan er 36 waren aangemerkt als chronisch eenzaam. Tegelijkertijd keken ze naar het gedrag van witte bloedcellen, te weten de genexpressie in deze cellen. Witte bloedcellen spelen een belangrijke rol in het immuunsysteem: de bescherming van het lichaam tegen virussen en bacteriën.

Ontstekingsgevoelig

De onderzoekers ontdekten dat bij de 36 chronisch eenzame proefpersonen het patroon van de genexpressie in de witte bloedcellen afwijkt. De genen wapenen zich wel tegen potentiële bacteriële infecties, maar onvoldoende tegen virale infecties. De kans op een ontsteking wordt als gevolg van dit patroon al met al hoger, stellen de onderzoekers.

De studie werd een jaar lang uitgevoerd. De correlatie tussen eenzaamheid en ontstekingsgevoeligheid bleek aan het einde even concreet als aan het begin. Andere factoren bieden volgens de onderzoekers geen verklaring.

Twijfel

Eerdere studies - waaronder één van dezelfde auteurs - suggereerden al dat er een verband bestaat tussen eenzaamheid en een verhoogde kans op ziekte. Wetenschappers twijfelden waar dit precies door kwam. Het immuunsysteem lijkt nu aangewezen als hoofdoorzaak.

Bron: Nu.nl

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

© 2009 - 2020 Fibromyalgie Forum

Met dank aan Dana én Donja die dit mogelijk maken.

Website gemaakt door lotgenoten, voor lotgenoten!

Zoeken